Jos haluat muuttaa tekemistä, aloita ajattelusta
Jokaisella meistä on kaavoja – osa hyviä, osa ei. Kun niitä huonoja haluaa muuttaa, on lähdettävä liikkeelle ajattelusta.
”Sattuma suosii valmistautunutta mieltä” sanotaan ja sanoissa on ideansa. Kun ajatukset ovat kirkkaat, on valmiimpi kohtaamaan eteen tulevat tilanteet. Näkee ja kuulee tarkemmin sitä, mikä vie kohti tavoitteita.
Ajattelu on pohja kaikelle tekemiselle. Se, mitä ajattelen, näkyy ulos. Jos haluan muuttaa tekemistäni, täytyy aloittaa ajattelusta! Vaikutusketju on voimakas ja etenee näin:
- Se, mihin uskon muokkaa ajatuksiani.
En saa tätä mitenkään toimimaan. / Kyllä minä tämän jotenkin klaaraan.
- Ajatukset johtavat tulkintoihin.
En ole hyvä tässä. / Saan asiat onnistumaan, kunhan vain yritän.
- Tulkinnoista syntyvät tunnetilani.
Ketuttaa. / Jess, onpa mukavaa.
- Tunteet ohjaavat tekojani, teoista tulee tapojani – ja tavoista todellisuus. Se todellisuus, jossa elän.
Tätä hommaa en yritä toista kertaa turhaan. / Tästä aukeneekin ihan uusia mahdollisuuksia.
Jokaisella meistä on kaavoja. Ja hyvä niin, koska hyvät rutiinit vapauttavat energiaa siihen, mikä vaatii erityishuomiota. Haasteellisia sen sijaan ovat rutiinit, jotka eivät enää toimi. Niiden tunnistaminen onnistuu, kunhan vähän tutkii itseään ja tekemisiään.
Jos haluaa nopeasti tehdä näkyväksi luontaista tekemisen tyyliään, voi hyödyntää ammattilaisia ja arviointityökaluja (esim. HPA toimintatyylin analyysi). Tulos auttaa sanoittamaan sitä, minkä itsestään tietää, muttei sanoiksi osaa pukea. Se auttaa näkemään kirkkaammin omia vahvuuksia ja prioriteetteja.
Ilman työkalujakin pärjää mainiosti; avoin ja utelias mieli auttaa pitkälle. Samoin auttavat ne lähellä olevat ihmiset, joille on niin tärkeä, että antavat palautetta kehittymisen tueksi. Arvokas on kollega tai esimies, joka sparraa ja avartaa näkökenttääni.
Pysähdy hetkeksi tutkimaan nykyistä näkökenttääsi
Mikä on ajattelusi pohjavire nyt?
- Näetkö ympärilläsi helpommin onnistumisia vai ongelmia? – Mihin tuo tottumus sinua vie?
- Uskotko, että lahjakkuus on annettu ja muuttumaton? – On oltava valmiiksi hyvä. Ei ehkä kannata yrittää, koska voi epäonnistua ja menettää jotain. Mitä menetän –kysymys pyörii mielessä.
- Vai uskotko, että jokainen tilaisuus on paikka oppia? – Opit virheistä ja palautteesta ja valjastat ne kehittymisen tueksi. Haluat palautetta. Mitä opin on tärkeä kysymys.
Maailmassa, joka on pullollaan tietoa, selkeys on valttia
Omien ajatusten kirkastus tarkentaa näkökenttää. On hyvä tietää, mitä haluaa, mihin on menossa, mitä osaa ja missä on erityisen hyvä.
Kun vastaat itsellesi, saat pohjan, suunnan ja vakautta askeliin. Kun tunnet oman mielesi, voit helpommin vastustaa myös ulkoa tulevia paineita – asettaa rajoja. Se, että joku odottaa jotakin, ei tarkoita, että juuri se täytyy tehdä. Kysy itseltäsi riittävän usein ”Mikä on tärkeää?” Mihin nyt keskityn?”
Kun kiinnität huomiota onnistumisiin, niiden merkitys kasvaa
Tutki onnistumisia ja kysy, mikä auttoi niihin pääsyä. Oliko se kenties kiinnostus, sinnikkyys, aiempi kokemus, rohkeus, heittäytyminen, kurinalaisuus, tarkkuus, uteliaisuus … vai mikä? Tunnistamalla vahvistat seuraavaa onnistumista. Kasvun asenteessa (growht mindset) yrittämisestä saa paljon pisteitä. Vain kokeilemalla voi oppia.
Lopuksi
”Kerro minulle itsestäsi” pyydän sinulta. Saat käyttöösi max. 6–7 lausetta. Mitä valitset kerrottavaksi itsestäsi, työstäsi ja osaamisestasi?
Puhu itsellesi ääneen ja kuulostele omia sanojasi. Sanoitko sen, mitä haluatkin olla? Vievätkö sanasi sinua juuri sinne, mihin haluatkin mennä? – Jos ei, valitse uudet sanat. Koska se, mitä ajattelet, ohjaa tekemistäsi.
Kirjoitus ilmestyi alun perin Turun kauppakamarin blogina.